Racekattens
Huskatte Show

Disse tekster er bragt med tilladelse fra Tina Johansson.
Teksterne kan ses i deres helhed på www.gizzemissen.dk

KUNSTEN AT UDSTILLE HUSKAT

Har du en huskat?

Kunne du godt tænke dig at prøve at udstille den?

Aner du ikke hvor du skal begynde?

Så læs videre her....

 

Med denne side vil jeg forsøge at afmystificere det at udstille huskat, for jeg ved der er mange der gerne vil prøve, og jeg ved der er næsten lige så mange der aldrig får prøvet det, simpelthen fordi de opgiver på forhånd, når vejen er for lang og knudret, for uigennemskuelig - og hjælpen er for langt væk.

Allerførst vil jeg slå en ting fast: Du skal have lyst til at udstille - og du skal tro at din kat har lyst til at blive udstillet. Hvis du kan svare bekræftende på begge dele, er du allerede et stykke af vejen. Og nu vil jeg forsøge at bringe dig til målet via en grundig gennemgang af alt det du skal tænke på inden den første udstilling - og hvad du skal overveje efter den.

Held og lykke hvis du holder så langt. Jeg skal forsøge at gøre læsningen så opmuntrende og interessant som overhovedet muligt. Og bemærk venligst at alt hvad jeg skriver, er personlige erfaringer. Det kan derfor være at I støder på andre der har helt andre holdninger og meninger end jeg har.

Egner din kat sig overhovedet som udstillings-huskat? Tja, jeg plejer at sige at den bedste måde at finde ud af det, er ved at prøve det. Og så bliver man det klogere.

For alle racekatte findes der standarder, indenfor hvilke dommerne skal bedømme og sammenligne. Det fungerer ikke helt på samme måde ved huskattene, eller sagt på en anden måde, bare fordi een dommer hader din kat, betyder det ikke at den næste også gør det. Snarere tværtimod.

Der er dog nogle retningslinier jeg synes det er fornuftigt at gå ud fra, både med hensyn til kattens sind og dens udseende.

Sind: Din kat skal være rolig og vant til at blive håndteret. På en udstilling vil den blive udsat for utroligt mange påvirkninger, lys, lyde og dufte som den ikke er vant til, og det er vigtigt at den tager alt dette med ophøjet ro. Katten skal også håndteres af dyrlæge, dommer og stewarder og vil blive løftet og holdt i på forskellige måder. Hvis din kat ikke bryder sig om at blive løftet og tilbageholdt, så er en udstillingskarriere nok ikke det mest sandsynlige at drømme om. Dermed ikke være sagt at du skal have en doven kat der bare hænger i armene på dig og ikke gider bevæge sig. Din kat må meget gerne være legesyg, den må bare ikke være bange.

Udseende: Der er nogle punkter alle kan blive enige om. En huskat må ikke ligne en racekat. Der er da til at finde ud af. Så hvis du har en blanding derhjemme der ligner en skovkat eller en Perser uden stamtavle, så bliver det ikke en stor succes at udstille som huskat. Huskatte skal ligne huskatte. Kropsbygningen skal også være harmonisk. Kropslængde, halelængde, mave (eller mangel på samme), benlængde og hovedstørrelse bliver der set på, for at få overblik over harmonien. Derudover kigger dommeren på kattens øjne og ører og træffer en beslutning ud fra den. Det er lige meget hvilken pelsfarve og/eller mønster katten har. Alle varianter går an. Nogle er dog stærkere repræsenteret end andre, heriblandt den rigtige rundstrikkede huskat.

Tilmelding

Kattens navn, fødselsdato og køn skal med. Hvis du kender navnet på din kats forældre kan du også skrive dem på, men det er ikke nødvendigt, det samme med opdrætter. Så skal du huske at udfylde dine personlige oplysninger, navn, adresse, klub-oplysninger, telefonnummer og e-mail. Hvis du skal have mere end 1 kat med og gerne vil have dem i bur sammen, er der et felt hvor du kan skrive navnet på den kat du gerne vil have bur sammen med. Der må max være 3 katte i et dobbeltbur og 1 i et enkeltbur. Hvis din kat godt kan lide ekstra plads kan du skrive som ekstra bemærkning at katten ønskes alene i dobbeltbur.

Så er det bare med at få sendt tilmeldingen og vente. Nogen gange kommer bekræftelsen lynhurtigt, andre gange går der lidt længere tid. Men når du har bekræftelsen er din kat tilmeldt.

Til sidst skal det lige tilføjes at hvis du nu bliver forhindret i at deltage i en udstilling du har meldt dig til, kan det kun lade sig gøre at melde fra, inden tilmeldingsfristen er passeret. Herefter fanger bordet, da der trykkes kataloger, laves dommerfordeling m.m. og du skal derfor også betale udstillingsgebyret, selvom du og din kat ikke deltager. Hvis du har udestående udstillingsgebyrer kan du ikke tilmelde nye udstillinger før gælden er betalt.

Udstyr

Du får brug for nogle ting når du skal afsted på udstilling med din kat. Først og fremmest skal du have nogle burgardiner. Hvis du er usikker på om udstillinger er noget for dig, vil det være fornuftigt at forsøge at låne sig frem til et sæt burgardiner, men hvis du ikke kender nogen der kender nogen og er en smule fingernem, er det såmænd ikke så svært at fremtrylle nogle ret pæne burgardiner for små midler.

Burgardinerne er først og fremmest til for kattens skyld. De giver en tryg base hvor din kat kan føle sig sikker og ikke bliver nervøs over de andre katte. De beskytter mod træk og giver lidt følelse af privatliv.

Burene i Danmark har alle samme mål, så du kan bruge de samme gardiner på alle danske udstillinger. Enkeltbure har målene 60 (højde) x 60 (dybde) x 75 (længde). Dobbeltbure er to enkeltbure og har derfor målene 60 x 60 x 150.

Du skal have gardiner til længden og de to sider. Forsiden af buret er den publikum kigger igennem, så der skal være åbent. Hvis din kat er lidt nervøs og du gerne vil skærme den er det en god ide med et stykke stof til at dække kattebakken og måske et lille gardin på forsiden af et dobbeltbur, så katten kan gemme sig i den ene ende. Der skal være et tag til at lægge ovenpå buret og så er det en god ide at fremstille et bordgardin til at hænge ned fra buret, så har du også et sted at gemme alle dine ting uden at de ligger til offentlig skue hele udstillingen igennem. Og så selvfølgelig et underlag/tæppe til at lægge inden i buret.

http://gizzemissen.dk/images/burfront.jpg

Generelt går det ud på at finde noget stof og en farve der komplimenterer din kat og gør at publikum flokkes om dit bur og sukker dybt. De fleste begynder med burgardiner i nervøst velour og arbejder derfra. Nervøst velour er godt nok umuligt at sy i, men det er til gengæld også taknemmeligt, i og med at man kan sy nok så skævt og alligevel ende med at have nogle meget glamourøse gardiner. Mht. ophæng i buret har du mange muligheder, så det er bare med at finde den der dur bedst for dig. Hvorvidt det er bukseelastik, rynkebånd og gardindimser eller noget helt tredie er fuldstændigt ligemeget. Hvis gardinet hænger godt og du har syet et tag med en lille kant fortil kan man slet ikke se dine smarte ophængsmetoder alligevel.

Du skal selvfølgelig også bruge andet til buret. Tænk på at din kat skal være i buret en hel dag, så kan du næsten gætte dig til hvad der skal medbringes. En madskål og en vandskål er i hvert fald nødvendigt. En kattebakke er også en rigtig god ide, også selvom din kat beslutter sig for at sove i den i stedet for. Lidt legetøj og måske en lille seng din kat kan hygge i er også en god ide. Du kan også lave et skilt hvor du fortæller lidt om din kat og sætte det i en ramme ovenpå buret. Mange publikummer synes også det er sjovt at se billeder af katten, så du kan også medbringe et lille fotoalbum med lidt billeder af din kat når den ter sig tosset derhjemme. Grusskovl og små plastposer til at putte efterladenskaber i er også på listen. Men så er du også ved at have de vigtigste ting med.

For at opsummere kan vi lige pakke en virtuel kuffert med minimumudstyr: burgardiner (husk noget til bunden), mad- og vandskåle, kattebakke, grusskovl, plastikposer, køkkenrulle (hvis din kat nu har et uheld af den ene eller anden slags). Det er basale ting i en udstyrskuffert. Du kan altid udvide indholdet med kamme, børster, pelsprodukter, legetøj, vand hjemmefra, godbidder, en katteseng, visitkort, fotoalbum, displayskilt med data om katten, kamera og så videre. Kun fantasien (og dine armkræfter) sætter grænsen.

Forberedelse

Så er vi kommet til forberedelsen. Og her mener jeg altså forberedelsen af katten. Din kat er jo altid verdens mest hamrende lækre kat. Og hvis den ikke har været vant til at blive proppet i bad eller få puttet diverse produkter i pelsen, kan det godt lade sig gøre at udstille huskatte uden nogen forberedelse overhovedet. Faktisk er der mange udstillere med korthårs racekatte, der heller ikke vasker deres katte, blandt andet fordi pelsen føles anderledes efter en vask.

Men hvis du nu vil forsøge dig med at bade din kat, synes jeg bare du skal springe ud i det. Hvis det er din første udstilling og du er usikker på, om du vil udstille igen, skal du ikke gå ud og investere formuer i katteshampooer. Man kan købe billige og ganske udmærkede shampooer hos dyrehandlerne, og hvis man følger brugsanvisningen går man ikke helt galt i byen. Personligt startede jeg med en svensk katteshampoo af mærket Cat Man (svensk fordi vi var i Sverige, da jeg pludselig fik lyst til at købe shampoo). Siden da har jeg været nogle produkter igennem, blandt andet KW, men er endt med et af de dyrere mærker som passer rigtigt godt til min kats pels. Så det er altså bare om at se sig omkring, spørge dem man kender (jeg svarer gerne på forespørgsler, men lover ikke at jeg ved alt) og prøve sig frem.

Når jeg vasker kat foregår det så hurtigt og smertefrit som overhovedet muligt. Jeg klipper altid kløerne på min kat først, de skal alligevel klippes til udstillingen, og så er man ikke i så stor fare for at komme til at ligne et kradsetræ, i tilfælde af, at katten ikke er samarbejdsvillig denne dag. Som fingerregel vaskes katten 2 dage før udstillingen, så kan pelsen nå at "sætte" sig inden afgang. Efter vasken froteres katten og håndklædet suger så meget vand som overhovedet muligt. Derefter lufttørrer min kat, sørg for at rummet katten opholder sig i, er godt opvarmet, kattens kropstemperatur er højere end vores, så de kommer let til at fryse med våd pels. Inden min kat er helt tør, bliver han gennemkæmmet med en rullekam, det tager det værste er den løse pels, samtidigt vender kæmningen også pelsen rigtigt. Jeg ved i hvert fald at hvis jeg ikke kæmmer Gizmo, får han hvirvler i bukserne (pelsen omkring haleroden og rumpen.)

Og det var sådan set de vigtigste ting der var at sige om forberedelse.

Indtjek

Det første du møder når du ankommer til en udstilling er Indtjekket. Her bliver du spurgt om dit navn så du kan findes blandt tilmeldingerne. Det er også her du viser kattens vaccinationsbevis, og - hvis du bliver bedt om det - din kvittering for tilmelding og betaling til udstillingen. Hvis du ikke har forudbetalt, er det her du betaler udstillingsgebyret. Du får udleveret et stykke papir som du skal medbringe til dyrlægetjekket, der er næste stop på vejen.

Dyrlægetjek

Ved dyrlægetjekket afleverer du dit papir og tager din kat ud af transportkassen, så dyrlægen kan se den efter. Dyrlægen kigger efter lopper, ringorm, øremider, øjensygdomme og diverse andre sygdomstegn. Hvis din kat er hvid, skal den være chippet og du skal medbringe en erklæring på at katten kan høre. Døve katte må ikke udstilles. Hvis dyrlægen mener at finde sygdomstegn på din kat, bliver du sendt hjem igen - med alle de katte du har med. Hvis dyrlægen til gengæld finder katten sund og rask, stempler eller underskriver han det papir du har givet ham - og du får det med til det sidste bord, hvor du får udleveret et program og bliver anvist dit bur. Nu er du officielt i gang med din første udstilling.

Buret

Når du finder dit bur, skal du have sat burgardinerne op. Første gang er altid svær, for mange bliver det faktisk ved at være svært, og man kommer hurtigt i snak med andre når man står og vrider sig af led for at nå helt ind i de inderste hjørner. Så snart burgardinerne er på plads kan du faktisk sætte din kat ind i buret. Så er det tid til at finde ud af hvor gruset udleveres. Hvis du ikke bryder dig om at spørge vildtfremmede mennesker kan du ofte gå imod strømmen af mennesker med fyldte kattebakker....eller følge nogen med en tom. Der er næsten altid bid på den måde. Kattebakken kommer ind til din kat, hvad katten så bruger bakken til må tiden vise. Nogen skal slet ikke på bakken i løbet af en hel udstilling, andre springer på så snart den er kommet på plads. Nogen synes det er sjovt at grave gruset ud over hele bundtæppet, andre igen kan lide at sove i bakken fordi gruset køler dejligt på en varm udstilling. Når du har fået serveret mad og vand for din kat og I begge to har fået normal hjerterytme igen, kan du kigge dig omkring efter et sted at spise morgenmad (hvis du ikke selv har med) - og derefter begive dig ud for at finde det dommerbord din kat skal til bedømmelse ved.

Bedømmelsen

Eftersom du har fundet det dommerbord din kat skal bedømmes ved allerede fra morgenstunden, har du ingen problemer med løbende at tjekke hvor langt bedømmelserne er nået. 90% af gangene bliver huskatte bedømt som de allersidste hos en dommer, så det kræver en del tålmodighed.

Men lige pludselig er det tid. Du hører enten din kats nummer blive kaldt i højttalerne eller ser dens nummer blive sat på et bur i dommerringen. Så er det med at hente den skønne, måske give en lille sidste-øjebliks smukkesering og så ellers op på plads. Dommeren tager de tilmeldte huskatte i nummerorden, hanner og hunner for sig (muligvis hos hver deres dommer) hvis der er nok tilmeldte. Når det er din kats tur, tager du den ud af buret og går hen til dommerens bord. Inden du sætter katten på bordet præsenterer du den først for dommeren - hvordan du holder den er frivilligt og kommer an på hvad katten vil finde sig i og hvordan den ser bedst ud. Dommeren beder dig så sætte katten på bordet og så skal du ellers bare holde dig i baggrunden, ikke klamre katten til dig, men selvfølgelig sørge for den ikke løber sin vej, tie stille med mindre du bliver spurgt om noget og lytte til dommerens (forhåbentlig) vise ord om din dejlige kat. Du kan - hvis du har styr på bedømmelsessedlens opbygning - holde øje med hvornår dommeren når til de forskellige dele og vende din kat rigtigt i forhold til dommeren. Det vil han/hun meget ofte sætte stor pris på.

Når din bedømmelse er færdig, kan du enten sætte din kat tilbage i buret eller blive stående med den til de øvrige bedømmelser er overstået.

Når alle huskattene har været på dommerbordet, er det tid til at dommeren skal placere dem indbyrdes. Huskatteudstillerne stiller sig i en halvcirkel rundt om dommeren og præsenterer deres katte. Sørg for at holde så god afstand som muligt mellem kattene, især hvis det er første gang I er afsted. Der skal ikke meget mere end et enkelt hvæs fra en fremmed kat til, for at ødelægge udstillingsoplevelsen for en nybegynder-kat. Dommeren vil gå fra kat til kat og se nærmere på dem, alt imens han/hun fortæller om fordele og ulemper ved de enkelte katte. Kulminationen er den indbyrdes placering hvor der startes bagfra, det vil sige den der placeres sidst, vælges først. Hvis din kat er så usandsynlig lækker at den bliver valgt som nummer 1 af huskattene af samme køn betyder det i størstedelen af tilfældene at du skal på scenen til sceneshowet sidst på dagen.